16 Şubat 2011 Çarşamba

Yeni ÖSYM ve YGS'de Yeni Uygulamalar



Her şerde bir hayr gizlidir derler. 2010 yılının en önemli olaylarından biri de KPSS kopya skandalı... Zira eski adıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, yeni adyla Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi bu skandalla büyük bir sarsıntı geçirdi. Henüz sonuçlanmayan soruşturma süreci de işaret etti ki kopya KPSS ile sınırlı değil. ÖSYM önemli bir kurum, onlarca sınavla üniversite yerleştirmelerinden devlet kadrolarına yerleştirmeye kadar birçok ölçme ve yerleştirme işlemini gerçekleştiriyor. Sadece 2010 yılında 7 milyon 838 bin 830 (7.838.830) aday ÖSYM'nin gerçekleştirdiği sınavlarda ter döktü.

Hani dedik ya 'her şerde bir hayr gizlidir' diye... Bu vahim kopya olayının hayrı da ÖSYM'de meydana gelen ciddi değişiklikler, aşırıya kaçıldığı bile söylenebilecek önemli güvenlik tedbirleri ve şeffaflaşan hizmetler olsa gerek... Zira kopya sürecinden sonra ÖSYM yönetim ve kadrolarında değişiklik olmakla birlikte çok anlamlı yenilikler de beraberinde geldi...

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, birkaç gün önce temsili bir grup Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) adayı ve basın mensubu ile toplantılar düzenleyerek yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi. ÖSYM'nin daha önce açıkladığı güvenlik tedbirleriyle birlikte ilk defa 27 Mart 2011 tarihindeki YGS'de uygulanacak yenilikler de var.

Adaylara özel kitapçık ve cevap kağıdı hazırlanacak
Bundan sonra ÖSYM'deki sınav sorularının basımı sürecinde hakemler ve şahitler de yer alacak. Hazırlanan soruların basım evine gönderilmesi ve basımı sırasında hakemler her şeyin kuralına uygun yapılıp yapılmadığını kontrol ederken şahitler de her şeyin yolunda gidip gitmediğini gözlemleyecek.

İlk defa 27 Mart 2011 YGS'de adaylara özel soru kitapçıği ve cevap kağıdı hazırlanacak. Hem soru kitapçığında hem de cevap kağıdında adayın resmi basılacak. Böylece başkasının yerine sınava girme ihtimalinin ortadan kaldırılması planlanıyor. Hatta ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ilerleyen zamanlarda parmak izi ya da göz bebeği taraması da yapılabileceğine işaret ediyor.

Adaylar cevap kağıdını görebilecek
Üzerinde durulması gereken anlamlı yeniliklerden birisi de bundan böyle adayların cevap kağıtlarını görebilecek olması. Zira adaylar girdikleri sınavlarda cevaplarını yazıp alamıyorlar ve sınav sonrasında da kaydırma yapıp yapmadıkları gibi birçok konuda tereddütlere düşebiliyor ve "ben şöyle yapmıştım ama böyle değerlendirildi" gibi çelişkiler yaşayabiliyordu. Adaylar sınavlara başvurusu sırasında kendilerine verilen ÖSYM şifreleri ile ÖSYM sitesinden giriş yaparak cevap katlarını görebilecek ve böylece terddüt ve çelişkiler de ortadan kalkacak. Gerçi bu durum bazı adayların bahanelerini de ellerinden alacağa benziyor :)

Bir diğer kolaylık ise adayların internet üzerinden itiraz edebilecekleri bir sistemin hazırlanıyor olması. Görülen o ki ÖSYM, daha güvenli, güvenilir ve şeffaf bir yapı oluşturmaya doğru hızlı adımlarla ilerliyor. İnternet ve teknelojik gelişmeleri de dikkate alarak adayların işlemlerini de kolaylaştırıyor. Atılan adımlar bence oldukça önemli ve anlamlı.

Sanırım bu da bizim gerçeğimiz; müsibetle karşılaşmadan önlem almıyoruz...

Ha unutmadan, 27 Mart 2011 Pazar günü saat 03.00'da saatler 1 saat ileri alınacak. Siz siz olun bu defa müsibet yaşamadan önleminizi alın ve 27 Mart 2011 Pazar günü yapılacak YGS'ye geç kalmayın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder